MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Mer mat från Västerbotten

Syftet med samarbetsprojektet har varit att genom samverkan och nya samarbeten skapa goda förutsättningar för ökad sysselsättning och nya jobb inom livsmedelssektorn.

Viktigt i projektet var också att öka konsumenternas kunskap kring lokal hållbar livsmedelsproduktion som skulle syfta till fler medvetna och hållbara val. Inom projektet var det också centralt att öka tillgängligheten till lokal mat.

Butiks-expedit som sorterar varor i en hylla.

Ett axplock av projektets nätverksträffar

Slakteriträff - viktig infrastruktur för hållbar livsmedelsproduktion

En träff med näringen, livsmedelsverket och arbetsförmedlingen för att bena ut vad som krävs för uppstart av ett slakteri, vilka utmaningar det är att driva ett slakteri, kompetensförsörjning och rekrytering samt en belysning av vad som behöver göras för att ett slakteri ska drivas hållbart.

Vårens grönaste näringslivsdag

En dag med fokus på ökad tillväxt för länets livsmedelsproduktion. Näringslivsutvecklare vid länets kommuner bjöds in för att diskutera med en expertpanel hur vi på regional och lokal nivå kan stödja länets livsmedelsföretag. Utmaningar och möjligheter. Medverkande: Växa Sverige, Märit Izzo Affärsområdeschef Rådgivning & Företagande, LRF Västerbotten Mats Granath, Regionchef LRF Västerbotten, Ida Oderstål Ledamot Styrelsen, Forslunda gymnasiet Annika Svensson, Utvecklingsledare, Umeå kommun, Hushållningssällskapet Västerbotten Christian Frelsöy, Matkonsulent, Region Västerbotten turism Kajsa Grandics Åberg, Turismstrateg, LRF Konsult Ingvar Persson, Affärsrådgivare, Region Västerbotten Lena Friborg, Projektledare Regionala livsmedelsstrategin, Länsstyrelsen Västerbotten Lars Ericson, Lantbruks expert.

Återträff kring slakterifrågan

En träff med näringen, arbetsförmedlingen och Hushållningssällskapet för att återigen belysa frågan om kompetensförsörjning vid slakterier. Frågan togs vidare av Forslunda gymnasiet.

Hållbart samarbete mellan matproducenter, besöksmål och restaurangnäring i Västerbotten

Småskaliga livsmedelsproducenter från Västerbotten träffades vid ett frukostmöte med besöksnäring, restauranger och caféer med sikte på den hållbara matupplevelsen. Fokus vid mötet var nya samarbetsmöjligheter. Gästföreläsare var kocken Ulrika Brydling och arrangemanget var ett samarbete med Smakfestivalen Umeå, Region Västerbotten Turism och Umeå Kommun.

Mat i fokus

Erfarenhetsutbyte och samverkan med andra projektledare som driver projekt i länet med mat i fokus.

Bröd och spannmålsdag

En träff med länets spannmålsodlare och bagare/förädlare. Fokus utmaningar och möjligheter kring odling och förädling av spannmål för livsmedel i Västerbotten. Finns det en möjlighet att länet Västerbotten kan bli självförsörjande på bröd? Medverkande; Maria Sitell, Brödinstitutet, Kerstin Björklund Wabro kvarn, Lars Ericson Länsstyrelsen Västerbotten.

Det goda kontrollmötet

Länsstyrelsen har uppgiften att samordna livsmedelskontrollen i länet och den 5 november arrangerade projektet en träff med både länets kommunala livsmedelsinspektörer och -företagare.

Syftet med dagen är att diskutera det goda kontrollmötet som handlar om förtroende för båda målgrupperna inom våra olika ansvarsområden. Vad hindrar och vad kan vi utveckla? Medverkande; Länsveterinärerna Annelie Grip Hansson och Anna Bäcklund Länsstyrelsen Västerbotten.

Handlarträffen

Medverkade vid Region Västerbottens handlardag för att under en workshop arbeta tillsammans med länet lanthandlare för att diskutera hur vi konkret kan lyfta fram den lokala maten i affären. Workshopen mynnade ut i en egendesignad skylt och kampanjblad med mål att under en vecka lyfta den lokalproducerade maten i affären. Medverkande; Se deltagarlista.

Bröddag nr 2, Vilken del i kedjan är du?

Hur når vi fram till att Västerbotten bli självförsörjande på börd, Återträff p.g.a. av stort engagemang och intresse efter brödträffen i Överklinten den 24 september. Under denna träff fortsatte diskussioner; Vad ska man odla? Vem ska torka säden. De medverkande fick smaka på tre produkter och därefter inleddes diskussionen kring hur når vi fram till matkorn, havre osv. Vi fick också lära mer om mykotoxiner och hur mjölnaryrket utvecklats över tid. Medverkande; Erik Nordqvist SVA samt Björn Nygren Limabacka kvarn.

Odla till försäljning

Länsstyrelsen Västerbotten och Ekologiska lantbrukarna i Västerbotten bjöd in till en heldag med fokus från skörd till försäljning. Föreläsningar och erfarenhetsutbyte varvades under dagen. Medverkande; Anders och Maria Östlund Källsprångs gård Åsbro, Albin Holmgren och Jacob Lindström Marstorps mat Tvärålund, Magnus Conradzon Grönsaksfabriken Umeå.

Mat i fokus

Erfarenhetsutbyte och samverkan med andra projektledare som driver projekt i länet med mat i fokus.

Bröddag nr 3, Lagring & malning av säd i fokus.

Den sista av tre träffar med bröd i fokus. Denna gång besökte vi Olofsfors kvarn och diskuterade vem/vilka tar vid och vad är kvar att kartlägga för att ta steget vidare till affärsutveckling. Medverkande; Nordmalings kommun Conny Nordendahl och Njalla AB Anderes Blom. Olofsfors stiftelse.

Hur kan vi stärka länets livsmedelsproducenter

AGFO analyserar och sammanfattar hur krisen påverkar framtidens matsystem, ett forum för frågor och utbyte av erfarenheter kommuner emellan (näringsliv), panelsamtal och där vi framförallt lyfter goda exempel hur vi kan stärka näringen. Medverkande; Svenskt näringsliv, Almi Nord, Företagarna Västerbotten, Region Västerbotten turism, Coompanion Nord, Region Västerbotten, Sweden Food Arena, AGFO, LRF Västerbotten, Länsstyrelsen.

Webbinarium Reko-ring

Webbinarium där vi samtalade kring Reko-ringens utmaningar och möjligheter i dialog med de som anmält sig. Medverkande: Håkan Eriksson Projektledare för Hushållningssällskapets uppdrag kring Reko Stina Dahlqvist Reko-ringen Ragunda och Thomas Norrby Reko-ringen Storvreta.

Relationsmarknadsföring med lokal mat i fokus

Varför köper kunden av dig eller varför köper inte kunden av dig. Annika Bergman, Visual Merchandiser, föreläser om hur småskaliga livsmedelsproducenter kan med olika metoder och knep öka sin försäljning av lokal mat via sociala medier, hemsida osv. Medverkande; Annica Bergman DEKKO AB.

Hur skapar jag merförsäljning i min gårdsbutik

Hur påverkar din butikskommunikation försäljningen. Hur lockar man kunden att prova nya produkter och har hyllans utformning någon betydelse. Annika Bergman, Visual Merchandiser, föreläser om hur småskaliga livsmedelsproducenter kan med olika metoder och knep öka sin försäljning av lokal mat i den egna gårdsbutiken. Medverkande; Annica Bergman DEKKO AB.

Lanthandeln en naturlig marknadsplats för lokal mat

Annika Bergman, Visual Merchandiser, visar och förklarar hur du som driver butik med olika metoder genom nudging och skyltar kan öka försäljningen av lokalproducerad mat i din butik. Medverkande; Annica Bergman DEKKO AB.

Mat i fokus

Erfarenhetsutbyte och samverkan med andra projektledare som driver projekt i länet med mat i fokus.

Den lokala maten tar plats

Ett digitalt frukostsamtal om hur projekt i Norrbotten, Västerbotten och Gävleborgs län arbetar för att öka andelen lokal mat i butik och på restaurang. Medverkande: Gröna näringar Piteå, Projekt Matsam Vännäs, Matvärden Gävleborgs län.

Mat i fokus, 16 juni

Erfarenhetsutbyte och samverkan med andra projektledare som driver projekt i länet med mat i fokus.

Hållbar lokal mat på tallriken

Ett digitalt samarrangemang med LRF Västerbotten för att öka andelen lokal maten den offentliga tallriken. Syfte att inspirera skolrestauranger i Västerbotten hur man kan använda lokalt producerad mat och att hitta inspirationen och utmaningarna i de olika säsongerna. Medverkande: Ida Oderstål, mjölkbonde och hållbarhetsambassadör för LRF samt tevekocken Tareq Taylor.

Mat i fokus

Erfarenhetsutbyte och samverkan med andra projektledare som driver projekt i länet med mat i fokus.

Livsmedel i fokus

Digital inspirationsträff för Näringslivsutvecklare i kommunerna. Hur kan man jobba i den egna kommunen för att stärka livsmedelsnäringen, tips och goda exempel. Ett samarrangemang med Norrbotten, Västernorrland och Gävleborgs län. Medverkande: Gröna näringar Piteå, Matsam Vännäs, Matvärden Gävleborg, Hudiksvall kommun, Hallands Matgille.

Prat om mat

Avslutande digitalt samtal om projektets centrala aktiviteter men även det övriga arbetet vid Länsstyrelsen och hur det på olika sätt bidrar till måluppfyllelse i såväl nationell som regional livsmedelsstrategi. Medverkande: Stina Fernerud och Lars Ericson Länsstyrelsen Västerbotten.

Särskilt viktigt är att lyfta att det vi konsumenter väljer att äta påverkar möjligheterna till en hållbar utveckling och därför är det viktigt att vi gör medvetna matval. Vad vi väljer att äta och dricka påverkar inte bara oss själva och vår hälsa, utan också planeten och vårt lokalsamhälle.

Om samhällets livsmedelshantering ska bli mer hållbar måste resurser användas mer resurssnålt och miljöanpassat i livsmedelsproduktionen, transporter måste minska, förpackningar bli mer miljöanpassade och bidra till mindre avfallsmängder och matsvinn. Matsvinnet måste också minskas.

Detta kommuniceras i projektet genom filmer/text som producerats och som görs tillgängliga via hemsidan www.matkompassen.info.

Projektägare: Länsstyrelsen Västerbotten
Projektfinansiering: Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Projektperiod: 190201-211231
Vill du veta mer om projektet, kontakta oss »