Skapa nya innovativa landskapsrätter!​

Västerbottens och Lapplands landskapsrätter ska koras. Länets professionella kockar men även blivande vid Restaurang och -livsmedelsprogram i Västerbotten inbjuds att delta i tävlingen. De vinnande landskapsmåltiderna kommer att representera landskapen Västerbotten och Lappland vid evenemanget ”Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023”.

Gastronomiska akademien, Måltidsakademien och Kungl. Skogs- och Lantbruks-akademien står bakom initiativet att profilera svenska måltider med syfte att stärka den nationella livsmedelsstrategin och utveckla den gastronomiska turismen i Sverige. 

Akademierna har vänt sig Sveriges landshövdingar, som representanter för de olika landskapen med sina speciella särdrag vad gäller såväl råvaror som måltidskultur och det är nu upp till varje län att utse en landskapsmåltid.

Nu hoppas vi på innovativa receptförslag!

Tävla med en spännande måltid som ska locka den nya generationen

Förhoppning är att måltiden ska stimulera till kreativa nytolkningar av lokala rätter och måltidstraditioner. Allt för att väcka nya generationers intresse för landskapens betydelser av unika råvaror och måltider till glädje för svensk måltidskultur och landsbygdsutveckling.

De nya landskapsrätterna skall utformas som en måltid, bestående av förrätt, varmrätt och dessert. Recept och foton på samtliga rätter och en beskrivning av de lokala råvaror som ingår ska bifogas. 

Vi ser gärna att bidraget innehåller förslag på måltidens konstnärliga gestaltning, till exempel i form av lokala tillverkade textilier, glas eller porslin.

I anmälningsformulären, se länkar nedan för respektive landskap, hittar du mer information. 

Fundera också på var äter du din landskapsrätt – och hur?

I skapandet av våra nya landskapsrätter är det helt fritt för de tävlande att tänka både innanför och utanför ramarna när det kommer till såväl måltidsmiljöer som gestaltning. Det är lätt att en trerätters måltid för tankarna till en viss typ av lite finare sammanhang, men de nya landskapsrätterna kan lika gärna tillagas och avnjutas vid en eld i naturen eller som plockmat i en trädgård. Testa gärna gränserna och låt kreativiteten ta fram spännande landskapsrätter, oavsett om det handlar om vardag eller fest.

Vi ser fram emot många spännande och smakliga tävlingsbidrag!

Lämna ditt tävlingsbidrag här!

Eftersom Västerbottens länsgeografi rymmer två landskap finns det möjlighet för kockar i Västerbottens län att lämna bidrag till både landskapet Västerbotten och Lappland. 

Vi vill ha ditt bidrag senast 30 maj

Alla inkomna bidrag kommer att gå vidare till en jury som gör den slutliga omröstningen i augusti 2022.

De slutliga bidragen kommer att lanseras och presenteras regionalt samt presenteras nationellt på Måltidens Dag i Stockholm i oktober 2022. För att sedan representera Västerbottens och Lapplands landskap vid evenemanget ”Stockholm – European Capital of Gastronomy 2023”.

Deltagandet är kostnadsfritt och Länsstyrelsen Västerbotten står för delar av de kostnader som kan uppstå vid regional lansering och nationell presentation.

Vi välkomnar era bidrag!

Helen Hellmark Knutsson
Landshövding i Västerbotten 

Länsstyrelsen Västerbotten logotype

Frågor kontakt via e-post matkompassen@lansstyrelsen.se

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.