Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Hitta mat från Västerbotten

Genom att äta mat från Västerbotten idag ser vi till att vi också får göra det imorgon.

Via kartan eller listan här nedanför hittar du flera av länets småskaliga livsmedelsproducenter. 

Följ länken till deras hemsida eller Facebooksida. Klicka på företagsnamnet eller punkten i kartan så får du mer information hur du kan få tag i deras produkter.

Producentlista

Albertina Gård är ett mindre lantbruksföretag i Östra Fårträsk utanför Malå. På gården föder vi upp ungtjurar av mjölkras. I vår gårdsbutik säljer vi köttet från våra djur.

Hemsida

Facebook

Bageri Vojmån producerar mjukbröd och tunnbröd enligt 100 årigt recept samt mjukkaka och matbröd. Vidbyggt finns CAFE´ VAAJMOE ™ med inne/uteservering.

Hemsida

Facebook

Lokalt småskaligt prisbelönt charkuteri från Bastuträsk i Västerbottens inland. Allt från färdigmat till falukorv, produktion enligt gamla traditioner. Direktleverans till de flesta av länets orter.

Hemsida

Facebook

Lokalproducerade grötblandningar av nakenhavre, svedjeråg och dinkel, odlad i Sverige. Kryddade med handplockad fjällkvanne och nässlor. Se närmare information på vår hemsida.

Hemsida

Gårdsbutik med lammskinn, kött från gårdens djur; Linderödsgris, lamm och nötkött.
På våra sociala medier finns uppdateringar av våra aktuella produkter.

Hemsida

Facebook

En lite gårdsbutik med egen producerad potatis.

Facebook

Blom och grönsaksodling; ringblommor, rotsaker, kålväxter, sockerärtor, sallat, gurka tomater örter mm. Vi säljer på gården och på Bondens marknad i Umeå

Hemsida

Facebook

Familjeföretag i skogen sedan 2005, med fiskförädling, hembageri, biodling samt sylt-och kolakokning.
Egen gårdsbutik där dessa varor säljs. Fikaservering på gång. Följ Breviksgården på Instagram och Facebook för senaste nytt. Genuint mathantverk.

Hemsida

Facebook

Lokalproducerad ost av opastöriserad ko-mjölk ifrån Söderströms Lantbruk i Kalvträsk. Våra ostar finns på Burträsk Saluhall, Kalvträsk Handel, Reko-Ring, Gårdshem Umeå, Matverket Skellefteå. Vi välkomnar grupper/guidad visning med möjlighet att handla våra ostar.

Kontakt 070-3269473

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av gårdens KRAV-kött samt charkuterier, även försäljning av andra lokala livsmedel. Café. Öppettider se Facebook och hemsida

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av eget nötkött som är uppfött, slaktat och styckat på gårdens KRAV-Certifierat slakteri/styckeri. Erbjuder produkter av högsta kvalitet. 

Hemsida


Vi har en liten gårdsbutik hos oss i Stöcksjö där du hittar våra goda charkuterier tillsammans med lite grilltillbehör, kryddor och annat smått och gott. Varmt välkomna! Öppet Måndag – Fredag: 08.00-15.00

Hemsida

Facebook

 

Vi förädlar överflöd av vildväxande bär och svampar till nyttiga och hälsosamma produkter.

Kontakt

Kustnära och traditionellt fiske med gamla anor. Fiskförädling av egna fångster och gårdsbutik. Allt på traditionellt och hantverksmässigt vis. På hemsidan listas sortiment, öppettider och aktiviteter.

Hemsida

Facebook

Ett familjeägt och småskaligt bryggeri i Barsele, med fokus på hantverksmässiga produkter med lokal anknytning. Vi säljer lättöl på gården och visar gärna runt i bryggeriet. På hemsidan finns vilka systembolag och restauranger som säljer vår starköl.

Hemsida

Facebook

Hägnaregården är ett familjeföretag med trädgård och ekologisk uppfödning av Anguskött som säljs i vår gårdsbutik. Vi har regelbundet uppskattade köttlådor på 10 kg. Boka på hemsidan!

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av kött och egna handgjorda charkuterier av högsta kvalitet med råvara från gårdens utegrisar. Beställningar görs även via Reko-ring Skellefteå och Umeå.

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av gårdens produkter; så som Kaninkött – hela och styckdetaljer, fryst. Hönsägg och vaktelägg mm. Vi har öppet bara vi är hemma och inte upptagna – Hör av dig via Facebook så hittar vi en tid som passar.

Hemsida

Facebook

Norrlands Fruktvin – hantverksmässig framställning av jästa fruktviner där de norrländska skogsbären blåbär och lingon är basen. På hemsidan listas aktuellt sortiment och vart du kan köpa våra produkter.

Hemsida

Facebook

Vår gårdsbutik finns i samma byggnad som rökeriet. Här hittar du våra egna produkter och även en del färsk fisk och annat smått och gott. Öppet Måndag – Fredag 07-16

Hemsida

Facebook

Fårhållning och frilandsodling av grönsaker. Vi säljer till lokala restauranger och privatpersoner och direkt av oss på gården.

Facebook

Vi är vad vi vet Västerbottens enda kommersiella surströmmingsproducent. Vårt fiske bedrivs småskaligt och kustnära med en årsproduktionen mellan 3000-5000 burkar. I maj månad när strömmingsfisket pågår finns också färsk strömming att tillgå.

Facebook 

Småskaligt lantbruk med inriktning på gris och potatis. Vi har färsk fläsk och förädlade produkter. Rökt skinka i samarbete Rusksele Rökeri samt burgare & korv i samarbete med Familjen Hansen charkuterier i Stöcksjö.

Instagram

Facebook

Stenhaga gård ligger vid Vindelälven. Längst med Vindelälven betar gårdens får och håller landskapet öppet. Kontakt 070-2270145

Försäljning av ägg och kött från gården! Våra nötdjur går ute året om, betar naturbetesmarker på sommaren och käkar endast grovfoder på vintern! Hönorna sambetar med korna under växtperioden i sitt mobila hönshus, vilket ger fina gräsbetesägg!

Facebook

Slakteri med tillhörande styckning och paketering. Gårdsförsäljning på fredagar.
Vi säljer lokalt, nöt, gris, lamm och viltkött. Även charkprodukter – falukorv, varmkorv m.m.

Facebook

Vi säljer i vår egen gårdsbutik egenodlade varor. Färsk potatis och morot sept till maj/juni. Året runt säljer vi frysta, syrade och torkade grönsaker samt såser, sirap, bröd och kött i mån av tillgång från andra leverantörer.

Hemsida

Facebook

Tillverkning av prisbelönta ostar av obehandlad mjölk från egna kor. Sommartid även gårdscafé med lokala produkter och möjlighet att handla på gården. På hemsidan finns vårt sortiment. Året om kan ostarna köpas runtom i landet.

Hemsida

Facebook

Vi säljer våra produkter i gårdens butik. Lamm och fårkött från våra djur, slaktat på Strömdalha och vidare förädling av råvara hos Hansen chark, lokalproducerat. Ägg från våra höns, skinn och nappa. Hantverk.

Hemsida

Facebook

Tillverkar Sorseliansk Pesto, Rosenrotsdricka, marmelader, sylt, saft, glögg.
Odlar grönsaker av olika slag, ex vis broccoli, vitkål, morötter, sockerärter m m.
Säljer mina produkter via återförsäljare och på marknader, men även hemmavid.

Hemsida

Vår gårdsbutik finns i samma byggnad som rökeriet. Här hittar du Vindelnrökt i olika former samt lokala och norrländska produkter av hög kvalitet som vi varierar utifrån säsong.

Varmt välkomna! Öppet: Måndag – Fredag: 07.00-16.00

Hemsida

Facebook

Norrlands första och enda chokladfabrik. Vi tillverkar ekologisk choklad från kakaobönan, så kallad bean-to-bar produktion och smaksätter med Norrländska växter och bär. 

Hemsida

Facebook

Vi säljer produkter från vår gård på vår gårdsbutik. Lammkorv, fårsalami, benfri lammstek, ripa, rökt och gravad fisk till jul.

Hemsida

Facebook

Familjeföretag i Lövsele som tillverkar färska handgjorda gourmetkorvar, hamburgare, rubs och glazes/BBQ såser. Våra korvar är gjorda av svenskt lokalt kött och tillverkade på gammaldags vis. Inga konstgjorda tillsatser i tillverkningen.

Hemsida

Facebook

Småskalig odling. Förädling av bär, svamp och grönsaker. Försäljningen via Reko-ring Umeå och lokala marknader. Beställningar av varor kan avhämtas enligt överenskommelse.

Facebook

Även på hemsidorna Lapland culinary region och InlandsMat hittar du matproducenter från länet!

Skylten som visar vägen till lokal mat​

Det ska vara lätt att hitta lokalproducerad mat i affären eller på menyn. Läs gärna skyltguiden den ger er värdefulla tips för att lyckas med skyltningen i er butik, restaurang eller på er hemsida. Här nedan hittar du nedladdningsbart material.

Tipsa gärna det lokala tryckeriet om att ni önskar vippan upptryckt på avtorkningsbart papper. Skylthållare för vippa finns att beställa på nätet men kolla noga att fästet passar papperets tjocklek eller kanske har ni redan ett bra system i affären.

Lycka till och tack för att du visar vägen till
Lokal Mat från Västerbotten

Material för nedladdning​

Handla direkt från länets matproducenter!

Att handla direkt från producent är populärt. Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper. I gruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa.
Vill du läsa mer om REKO ringar besök Hushållningssällskapets hemsida .

REKO ringar i Västerbotten

Storuman

Skellefteå

Umeå

Vilhelmina-Åsele-Dorotea

Bondens egen marknad

En årlig återkommande marknad där producenten säljer egenproducerad mat som odlats eller förädlats i närområdet. Bondens egen marknad

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.