Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Hitta mat från Västerbotten

Livsmedelsproducenter i Västerbotten

Via kartan eller listan här nedanför hittar du flera av länets småskaliga livsmedelsproducenter.  Klicka på företagsnamnet eller punkten i kartan så får du mer information om företaget och produkterna. Se även producentlista nedanför kartan.

Albertina Gård är ett mindre lantbruksföretag i Östra Fårträsk utanför Malå. På gården föder vi upp ungtjurar av mjölkras. I vår gårdsbutik säljer vi köttet från våra djur.

Hemsida

Facebook

Bageri Vojmån producerar mjukbröd och tunnbröd enligt 100 årigt recept samt mjukkaka och matbröd. Vidbyggt finns CAFE´ VAAJMOE ™ med inne/uteservering.

Hemsida

Facebook

Lokalt småskaligt prisbelönt charkuteri från Bastuträsk i Västerbottens inland. Allt från färdigmat till falukorv, produktion enligt gamla traditioner. Direktleverans till de flesta av länets orter.

Hemsida

Facebook

Lokalproducerade grötblandningar av nakenhavre, svedjeråg och dinkel, odlad i Sverige. Kryddade med handplockad fjällkvanne och nässlor. Se närmare information på vår hemsida.

Hemsida

Gårdsbutik med lammskinn, kött från gårdens djur; Linderödsgris, lamm och nötkött.
På våra sociala medier finns uppdateringar av våra aktuella produkter.

Hemsida

Facebook

En lite gårdsbutik med egen producerad potatis.

Facebook

Blom och grönsaksodling; ringblommor, rotsaker, kålväxter, sockerärtor, sallat, gurka tomater örter mm. Vi säljer på gården och på Bondens marknad i Umeå

Hemsida

Facebook

Familjeföretag i skogen sedan 2005, med fiskförädling, hembageri, biodling samt sylt-och kolakokning.
Egen gårdsbutik där dessa varor säljs. Fikaservering på gång. Följ Breviksgården på Instagram och Facebook för senaste nytt. Genuint mathantverk.

Hemsida

Facebook

Unika ostar tillverkad av obehandlad komjölk utan tillsatser. Våra ostar är lagrad, pressad semihårda/hårda delikatesser och krämig Brietta ost av vitmögel.

Kontakt 070-3269473

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av gårdens KRAV-kött samt charkuterier, även försäljning av andra lokala livsmedel. Café. Öppettider se Facebook och hemsida

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av eget nötkött som är uppfött, slaktat och styckat på gårdens KRAV-Certifierat slakteri/styckeri. Erbjuder produkter av högsta kvalitet. 

Hemsida


Vi har en liten gårdsbutik hos oss i Stöcksjö där du hittar våra goda charkuterier tillsammans med lite grilltillbehör, kryddor och annat smått och gott. Varmt välkomna! Öppet Måndag – Fredag: 08.00-15.00

Hemsida

Facebook

 

Av lokala råvaror producerar vi främst bär och svampprodukter. Vi är extra stolta över vår Kråkbärsdricka

Facebook

Kustnära och traditionellt fiske med gamla anor. Fiskförädling av egna fångster och gårdsbutik. Allt på traditionellt och hantverksmässigt vis. På hemsidan listas sortiment, öppettider och aktiviteter.

Hemsida

Facebook

Ett familjeägt och småskaligt bryggeri i Barsele, med fokus på hantverksmässiga produkter med lokal anknytning. Vi säljer lättöl på gården och visar gärna runt i bryggeriet. På hemsidan finns vilka systembolag och restauranger som säljer vår starköl.

Hemsida

Facebook

Hägnaregården är ett familjeföretag med trädgård och ekologisk uppfödning av Anguskött som säljs i vår gårdsbutik. Vi har regelbundet uppskattade köttlådor på 10 kg. Boka på hemsidan!

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av kött och egna handgjorda charkuterier av högsta kvalitet med råvara från gårdens utegrisar. Beställningar görs även via Reko-ring Skellefteå och Umeå.

Hemsida

Facebook

Gårdsbutik med försäljning av gårdens produkter; så som Kaninkött – hela och styckdetaljer, fryst. Hönsägg och vaktelägg mm. Vi har öppet bara vi är hemma och inte upptagna – Hör av dig via Facebook så hittar vi en tid som passar.

Hemsida

Facebook

Vår nötkreatur håller landskapet öppet på flera natursköna platser t.ex. Kärleksuddens strandängar och vid Lögdeälven. Vi levererar kött till slakterier i Norrland och säljer även ekologiska köttlådor direkt från gården.

Ta kontakt med oss via Facebook

Facebook

Tunnbrödsbageri
Mjukt tunnbröd i 5 olika smaker – kryddat, okryddat, kavelgris med kardemumma, Vegan med havremjölk, extra mättande och proteinrik med Drav som är en biprodukt från öltillverkning.
Hårt tunnbröd i 2 olika smaker – Ingefära och Lakrits

Hemsida

Vi är ett microbryggeri som tillverkar öl med ingredienser från floran i Lappland. Vi brygger även ”Kåtöl” samt företagsöl med egen label via privatimport på Systembolaget. Vi har kapacitet på 100´ liter per år. Provningar välkomnas! 

Hemsida

Facebook

Norrlands Fruktvin – hantverksmässig framställning av jästa fruktviner där de norrländska skogsbären blåbär och lingon är basen. På hemsidan listas aktuellt sortiment och vart du kan köpa våra produkter.

Hemsida

Facebook

Vår gårdsbutik finns i samma byggnad som rökeriet. Här hittar du våra egna produkter och även en del färsk fisk och annat smått och gott. Öppet Måndag – Fredag 07-16

Hemsida

Facebook

Fårhållning och frilandsodling av grönsaker. Vi säljer till lokala restauranger och privatpersoner och direkt av oss på gården.

Facebook

Vi är en liten Fårgård utanför Bastuträsk.
Våra tackor och lamm betar i byarna Risberg och Kattisträsk. Försäljning direkt från gården eller via Rekoringen. Följ oss på FB eller Instagram

Instagram

Facebook

 

Vi är vad vi vet Västerbottens enda kommersiella surströmmingsproducent. Vårt fiske bedrivs småskaligt och kustnära med en årsproduktionen mellan 3000-5000 burkar. I maj månad när strömmingsfisket pågår finns också färsk strömming att tillgå.

Facebook 

Småskaligt lantbruk med inriktning på gris och potatis. Vi har färsk fläsk och förädlade produkter. Rökt skinka i samarbete Rusksele Rökeri samt burgare & korv i samarbete med Familjen Hansen charkuterier i Stöcksjö.

Instagram

Facebook

Stenhaga gård ligger vid Vindelälven. Längst med Vindelälven betar gårdens får och håller landskapet öppet. Kontakt 070-2270145

Försäljning av ägg och kött från gården! Våra nötdjur går ute året om, betar naturbetesmarker på sommaren och käkar endast grovfoder på vintern! Hönorna sambetar med korna under växtperioden i sitt mobila hönshus, vilket ger fina gräsbetesägg!

Facebook

Slakteri med tillhörande styckning och paketering. Gårdsförsäljning på fredagar.
Vi säljer lokalt, nöt, gris, lamm och viltkött. Även charkprodukter – falukorv, varmkorv m.m.

Facebook

Vi säljer i vår egen gårdsbutik egenodlade varor. Färsk potatis och morot sept till maj/juni. Året runt säljer vi frysta, syrade och torkade grönsaker samt såser, sirap, bröd och kött i mån av tillgång från andra leverantörer.

Hemsida

Facebook

Tillverkning av prisbelönta ostar av obehandlad mjölk från egna kor. Sommartid även gårdscafé med lokala produkter och möjlighet att handla på gården. På hemsidan finns vårt sortiment. Året om kan ostarna köpas runtom i landet.

Hemsida

Facebook

Vi säljer våra produkter i gårdens butik. Lamm och fårkött från våra djur, slaktat på Strömdalha och vidare förädling av råvara hos Hansen chark. Ägg från våra höns, skinn och nappa. Hantverk.

Facebook

Vår gårdsbutik finns i samma byggnad som rökeriet. Här hittar du Vindelnrökt i olika former samt lokala och norrländska produkter av hög kvalitet som vi varierar utifrån säsong.

Varmt välkomna! Öppet: Måndag – Fredag: 07.00-16.00

Hemsida

Facebook

Norrlands första och enda chokladfabrik. Vi tillverkar ekologisk choklad från kakaobönan, så kallad bean-to-bar produktion och smaksätter med Norrländska växter och bär. 

Hemsida

Facebook

Vi säljer produkter från vår gård på vår gårdsbutik. Lammkorv, fårsalami, benfri lammstek, ripa, rökt och gravad fisk till jul.

Hemsida

Facebook

Familjeföretag i Lövsele som tillverkar färska handgjorda gourmetkorvar, hamburgare, rubs och glazes/BBQ såser. Våra korvar är gjorda av svenskt lokalt kött och tillverkade på gammaldags vis. Inga konstgjorda tillsatser i tillverkningen.

Hemsida

Facebook

Småskalig odling. Förädling av bär, svamp och grönsaker. Försäljningen via Reko-ring Umeå och lokala marknader. Beställningar av varor kan avhämtas enligt överenskommelse.

Facebook

Lokal mat Västerbotten

Visa vägen till den lokala maten

Vi har tagit fram ett grafiskt material för att fler ska hitta den lokala maten i butik, på caféet eller på menyn. Du som vill visa vägen så att fler konsumenter och besökare i länet hittar livsmedel som producerats i Västerbotten ladda ner bildmaterialet det är fritt att använda. Det kan både användas för tryck och digitalt. 

Läs gärna guiden som ger tips om hur du kan använda materialet.

Bildmaterial (logo, vippa, skylt) fritt att använda för att visa vägen till mat som producerats i Västerbotten

Guide här får du tips på hur materialet kan användas.

Vi utgår ifrån att du som väljer hållbart lokalproducerad mat från länet vill bidra till ökad tillgång till färskare råvaror från länet, kortare livsmedelstransporter, levande lands­bygd med öppna landskap samt fler arbetstillfällen och ökad tillväxt i hela Västerbotten. Länsstyrelsen Västerbotten

Maten på faten - spelar det någon roll vart maten kommer ifrån?

Handla direkt från länets matproducenter!

Att handla direkt från producent är populärt. Köpare och säljare får kontakt med varandra oftast genom Facebookgrupper. I gruppen får köparen veta vilka varor som finns i den lokala REKO-ringen och hur man gör för att beställa.
Vill du läsa mer om REKO ringar besök Hushållningssällskapets hemsida .

REKO ringar i Västerbotten

Storuman

Skellefteå

Umeå

Vilhelmina-Åsele-Dorotea

Även på hemsidorna Lapland culinary region och InlandsMat hittar du matproducenter från länet!

Bondens egen marknad

En årlig återkommande marknad där producenten säljer egenproducerad mat som odlats eller förädlats i närområdet. Bondens egen marknad

 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.