Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matproducent

Ditt arbetet är viktigt för Västerbotten!

Det övergripande målet med Sveriges livsmedelsstrategi är en ökad och hållbar produktion av mat som kan leda till fler jobb och hållbar tillväxt i hela landet, Västerbotten är inget undantag. Om ditt företag behöver inspiration för att utveckla företaget eller vill öka tillgängligheten till era produkter kan denna sida vara en hjälp.

Arrangemangen inom ramen för Matkompassen riktar sig främst till småskaliga livsmedelsproducenter men även till alla som på olika sätt kan hjälpa till med öka produktionen av livsmedel i Västerbotten genom exempelvis försäljning. Att prenumerera på våra nyhetsbrev innebär också att du får inbjudan till alla våra arrangemang.

Aktuellt från Matkompassen

Håll dig uppdaterad, prenumerera på nyhetsbrevet Aktuellt om matkompassen

Nyhetsbrev 2021-1

Nyhetsbrev 2020-2

Nyhetsbrev 2020-1

Nyhetsbrev 2019-2

Nyhetsbrev 2019-1

Om du vill prenumerera, registrera dig HÄR

Landsbygdsprogrammet

Myndigheter, kommuner, landsting/regioner, företag samt föreningar och andra organisationer kan söka stöd hos Länsstyrelsen för olika typer av investeringar som utvecklar landsbygden.

Läs mer HÄR

Markförmedling

Det finns ett växande intresse för odling samtidigt som det finns åkermark som växer igen i länet. Det finns även betesdjur som skulle kunna beta större arealer och hålla våra artrika marker öppna. Vi förmedlar kontakten mellan markägare och dig som önskar mark för bete eller odling.

Anmäl intresse HÄR.

Registrera livsmedelsproduktion!

Du som är primärproducent och producerar livsmedel på gårdsnivå ska registrera din anläggning hos Länsstyrelsen. Det gäller till exempel produktion av kött, mjölk, spannmål och ägg men även jakt, fiske, biodling och insamling av bär och svamp.

Om du endast odlar vegetabilier eller föder upp djur för eget bruk behöver din anläggning inte registreras.

Registrera livsmedelsproduktion

Livsmedelskontroll

Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunerna delar på ansvaret för livsmedelskontrollen.

På regional nivå har Länsstyrelsen ett ansvar att stödja och kontrollera kommunernas arbete med livsmedelskontroll.

Livsmedelskontroll

Starta ett livsmedelsföretag

Livsmedelsverket har samlat bra och viktig information som vänder sig till dig som vill starta eller driver ett mindre livsmedelsföretag. Oavsett om du planerar att starta ett slakteri, café eller önskar exportera dina livsmedelsprodukter finns information att hämta hos Livsmedelsverket

Starta och utveckla företag

Länktips!

Regional jordbruksforskning för norra Sverige

Norra Sverige är ett av de nordligaste områden i världen där jordbruk bedrivs. Detta ger unika förutsättningar för produktion av livsmedel. Regional jordbruksforskning för norra Sverige är ett forsknings- och utvecklingsprogramprogram, som ska stötta jordbruk speciellt anpassat för de norrländska förutsättningarna. 

Läs mer på SLU hemsida 

Mer mat fler jobb

Projektet Mer mat – fler jobb ska bidra till en starkare livsmedelsproduktion i Sverige. Du som driver ett livsmedelsföretag och vill öka lönsamheten, vidareutveckla dig själv och dina medarbetare eller rekrytera fler, läs mer om projektet Mer mat.

Pågående aktiviteter i länet!

Region Västerbottens turism har på sin hemsida ett självstudiematerial till er företagare som handlar om måltidsturism. Läs mer HÄR

Projektet MatSam arbetar för mer lokal mat på tallrikarna i kommunerna Nordmaling, Umeå och Vännäs. Projektet vänder sig till producenter, förädlare, restauranger, kaféer och handel. Projektet pågår till nov 2022. Läs mer om projektets aktiviteter HÄR

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.