Matkompassen är ett samlingsnamn för Länsstyrelsens arbete med att öka antalet livsmedelsproducenter i länet. En rad projekt ska inspirera producenter, göra det lättare att hitta lokal mat och lära oss mer om hur det vi äter påverkar platsen vi bor på.

Vi lyfter fram

länets matkultur och inspirerar till medvetna matval.

Vi vill skapa

fler försäljningskanaler för lokal mat.

Vi vill öka

tillgängligheten till lokal mat.

Vad händer just nu?

Ät Västerbotten

Här behöver vi en text.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Ät hela Västerbotten

Hur ska man kommunicera så att fler väljer livsmedel som producerats i Västerbotten? Det ska Länsstyrelsen Västerbotten försöka ta reda på i samverkan med butiker, restauranger, kockar, akademi, länets producenter och kommunala näringslivsfunktioner i det nya samarbetsprojektet Ät hela Västerbotten.

Värt att veta

Vad du väljer påverkar

Vilka effekter har valet av mat på vår egen hälsa, på vår miljö och vårt samhälle?

Gunsmarksärt

Västerbottens landskapsärta

Är ärtor framtidens hållbara mat? Vad bör jag tänka på om jag själv vill odla Gunsmarksärt? Och hur tillreds den på bästa sätt? Följ med landshövding Helene Hellmark Knutsson på skördefest av Gunsmarksärt – Västerbottens landskapsärta.

Lyssna gärna på vår podd

Matkompassen möter! Poddserie om lokalproducerad mat.

Hitta lokal mat

Din lokala mat direkt från producenterna

Lövnäsgården


Lövnäsgården

Vi föder upp linderödsgrisar som sedan slaktas och förädlas. Vi tar gärna emot besök men erbjuder även hemleverans. I vår gårdsbutik säljer vi allt från frysta till förädlade köttprodukter.

Instagram

Läs mer »

Jonstorp gårdsbutik


Jonstorp gårdsbutik

Vi bakar fröknäcke med Västerbottensost, tunnbröd och mjukkakor i vedeldad stenugn. Välkomna att besöka oss och handla i vår gårdsbutik där vi även säljer fika och ägg från våra frigående höns. Vi finns också på REKO-ring i Lycksele.

Facebook

Läs mer »