Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Västerbottenstallriken, som gör gott!

I broschyren Västerbottenstallriken hittar du inspirerande recept till välsmakande, hälsosamma måltider med råvaror från Västerbotten. Både din hälsa och Västerbotten vinner på att du äter färska och närproducerade livsmedel som inte fraktats över jordklotet. 

Ditt val påverkar!

Broschyren är framtagen i samverkan med Folkhälsoenheten vid Region Västerbotten och Institutionen för kost- och måltidsvetenskap vid Umeå universitet.

Säsongsguide för Västerbotten

I den här guiden kan du läsa vilka råvaror som är i säsong när. Utgångspunkten för säsongsguiden är när produkterna kan skördas eller fångas.

Hälsosamma matvanor

Dina matvanor påverkar din hälsa på många olika sätt och vad du väljer att äta kan göra väldigt stor skillnad för din hälsa och öka ditt välmående. 

Ohälsosamma matvanor är idag en av de största anledningarna till ohälsa och för tidig död i Sverige, så det finns många goda anledningar att se över sina matvanor.

På kort sikt påverkar dina matvanor faktorer som till exempel ditt humör, förmågan att koncentrera dig och din fysiska prestationsförmåga.

På lång sikt påverkar matvanor risken för en mängd olika sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Det betyder att du har möjlighet att förbygga sjukdom genom att äta bra.

Mat kan också fungera som del i en medicinsk behandling som till exempel vid diabetes, mag-tarmsjukdomar, fetma och vid förhöjda blodfetter.

Komponera din egen Västerbottenstallrik!

Komponera din Västerbottenstallrik med tallriksmodellen, så ger du både dig själv och din närmiljö bästa möjliga mervärden!

Tallriksmodellen visar på ett enkelt sätt hur man komponerar en hälsosam måltid. Den visar proportioner mellan de tre delarna på tallriken. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta, det avgör hunger och energibehov. 

Matvalet påverkar!

För jobb och tillväxt
Genom att välja livsmedel från Västerbotten bidrar du till jobb och tillväxt och ökade förutsättningar för goda livsvillkor i din egen region.
För klimat, miljö och hälsa
I Västerbotten kan vi producera mat på ett sätt som är hållbart med hänsyn till klimat, miljö, folkhälsa och djurskydd.
En rik natur och kulturmiljö
Från fjäll till kust skapar vi gemensamt en attraktiv region med goda livsvillkor för alla. Ditt val av mat påverkar.
Stolthet och värdskap
God mat, rik matkultur, ansvarsfull produktion med omsorg om både klimat och hälsa blir viktigare och viktigare - både för vi västerbottningar och för alla som vill besöka vårt län.
För säkerhet och beredskap
Vi vet idag att världen behöver mer mat men förutsättningarna för att producera mat hållbart är olika beroende på vart i världen vi lever. Att producera mer av den mat vi behöver och mår bra av är en fråga om ansvar för Sverige men även för hela världens livsmedelsförsörjning.
Föregående
Nästa

Sidans innehåll sker i samarbete med folkhälsoenheten vid Region Västerbotten

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.