Komponera din egen Västerbottenstallrik

Tallriksmodellen visar på ett enkelt sätt hur man komponerar en hälsosam måltid. Den visar proportioner mellan de tre delarna på tallriken. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta, det avgör hunger och energibehov. 

Dina matvanor påverkar din hälsa på många olika sätt och vad du väljer att äta kan göra väldigt stor skillnad för din hälsa och öka ditt välmående. 

På kort sikt påverkar dina matvanor faktorer som till exempel ditt humör, förmågan att koncentrera dig och din fysiska prestationsförmåga. På lång sikt påverkar matvanor risken för en mängd olika sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Det betyder att du har möjlighet att förbygga sjukdom genom att äta bra.

Mat kan också fungera som del i en medicinsk behandling som till exempel vid diabetes, mag-tarmsjukdomar, fetma och vid förhöjda blodfetter. Läs mer på 1177 Region Västerbotten

Broschyr Västerbottenstallrik

Mums mat med lokala råvaror!

I Västerbottenstallriken hittar du inspirerande recept till välsmakande, hälsosamma måltider med råvaror från Västerbotten. Både din hälsa och Västerbotten vinner på att du äter färska och närproducerade livsmedel som inte fraktats över jordklotet. Recepten är framtagna av studenter vid gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.


Säsongsguide för Västerbotten

I den här guiden kan du läsa vilka råvaror som är i säsong när. Utgångspunkten för säsongsguiden är när produkterna kan skördas eller fångas.