Start › Om Matkompassen
Matkompassen är arbetsnamnet för Länsstyrelsen Västerbottens riktade livsmedelsarbete.
Projektperiod: 20.06.01 – 22.12.31
Projektägare: Länsstyrelsen Västerbotten
Finansiering: Landsbygdsprogrammet
Projektet ska syfta till att digitalt inspirera småskaliga livsmedelsföretag i Västerbotten om hur de på olika sätt kan utveckla eller diversifiera den egna verksamheten. Därutöver ska projektet parallellt verka för att möta efterfrågan genom att sprida kunskap om livsmedelsproduktionens mervärden i länet Västerbotten.
Samarbetspartners i projektet, Gröna gruppen; Umeå universitet Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Hushållningssällskapet Västerbotten, Lantbrukarnas riksförbund Västerbotten, Forslunda gymnasiet Umeå kommun, Region Västerbottens turism, Region Västerbotten Folkhälsa, Biosfärområde Vindelälven-Juhttátahkka, Enheten för landsbygd och regional utveckling vid Länsstyrelsen Västerbotten.
Projektperiod: 20.06.01 – 22.05.31
Projektägare: Länsstyrelsen Västerbotten
Delfinansiering: Kungl. Skogs- och Lantbruksakademien, Lantbruksveckans fond.
Projektets mål är att arbeta fram en interaktiv utställning och ett digitalt skolprogram för högstadieungdomar i länet. Ett material som kommer att vara tillgängligt i länet i minst 5 år med start 2022 vid Exploratoriet, science center Skellefteå.
Materialet ska syfta till att sprida information om hållbar livsmedelsproduktion och –konsumtion med syfte att väcka ett intresse hos unga i länet om hur de kan påverka möjligheten till en hållbar utveckling både i sin vardag och i sitt yrkesval. Projektet vill syfta till att få fler unga i länet att intressera sig för att bli en av framtidens hållbara matproducenter.
Projektet sker i nära samverkan med Exploratoriet, science center Skellefteå, Universitets- och högskolerådets verksamhet Den globala skolan Region Nord och LRF Västerbotten
Projektperiod: 19.02.01 – 21.12.31
Projektägare: Länsstyrelsen Västerbotten
Finansiering: Landsbygdsprogrammet
Matkompassen – mer mat från Västerbotten är ett samarbetsprojekt som går i linje med den nationellas livsmedelsstrategins intentioner och målsättningar. Projektet har två huvudspår;
– skapa förutsättningar för ökad sysselsättning och nya jobb på landsbygden inom livsmedelsområde genom att i olika forum skapa samverkan och ögonöppnare.
– öka konsumenternas kunskap kring lokal livsmedelsproduktion som ska syfta till fler medvetna och hållbara val.
Samarbetspartners i projektet, Gröna gruppen;
Umeå universitet Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, Hushållningssällskapet Västerbotten, Lantbrukarnas riksförbund Västerbotten, Forslunda gymnasiet Umeå kommun, Region Västerbottens turism, Region Västerbotten Folkhälsa, enheten för landsbygd och regional utveckling vid länsstyrelsen Västerbotten.
Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.