Hitta lokal mat

Här kan du enkelt hitta livsmedel från Västerbotten och komma i kontakt direkt med producenterna. Som besökare kan du även söka och filtrera utifrån produktkategorier.
Skylt för lokal mat i en butik

Följ skyltarna

Nu är det enklare än någonsin att hitta livsmedel som producerats i Västerbotten – i butiker, på kaféer eller på menyn. Följ bara skyltarna med texten Lokal mat Västerbotten. Skyltarna har tagits fram för att fler handlare ska göra det enkelt för kunden att hitta den lokala maten på affären. 

Handla lokal mat via Reko-ring

Reko-ring har blivit populärt. Konsumenter och producenter går ihop via en Facebook-grupp. Köparna får veta vad producenter kan erbjuda vid ett utlämningstillfälle och kunden lägger sedan en beställning i tråden. På Hushållningssällskapets hemsida hittar du din närmaste Reko-ring.

Bondens marknad

En årlig återkommande höstmarknad där producenter säljer egenproducerad mat som odlats eller förädlats i närområdet. Hörnstenarna är färskhet, kvalitet, närproducerat och inga mellanhänder. På hemsidan för Bondens egen marknad kan du läsa mer.

Flera av länets producenter hittar du listade i kategorier och snart kan du även via kartan se var i länet maten producerats!
 • Alla
 • Bakverk och godsaker
 • Bär och frukt
 • Bröd, gryn och spannmål
 • Dryck
 • Fisk
 • Grönsaker, rotfrukter och örter
 • Honung
 • Kött och chark
 • Mejeri och ägg
 • Svamp


Albertina gård

Albertina Gård är ett mindre lantbruksföretag i Östra Fårträsk utanför Malå. På gården föder vi upp ungtjurar av mjölkras. I vår gårdsbutik säljer vi köttet från våra djur.

Hemsida                 Facebook


Ängersjö Bär & Grönsaker

Småskalig odling. Förädling av bär, svamp och grönsaker. Försäljningen via Reko-ring Umeå och lokala marknader. Beställningar av varor kan avhämtas enligt överenskommelse.

Facebook


Bageri Vojmån

Bageri Vojmån producerar mjukbröd och tunnbröd enligt 100 årigt recept samt mjukkaka och matbröd. Vidbyggt finns CAFE VAAJMOE™ med inne-/uteservering.

Hemsida                 Facebook


Bastuträsk charkuteri

Lokalt småskaligt prisbelönt charkuteri från Bastuträsk i Västerbottens inland. Allt från färdigmat till falukorv, produktion enligt gamla traditioner. Direktleverans till de flesta av länets orter.

Hemsida                 Facebook


Bertejaure Gård

Lokalproducerade grötblandningar av nakenhavre, svedjeråg och dinkel, odlad i Sverige. Kryddade med handplockad fjällkvanne och nässlor. Se närmare information på vår hemsida.

Hemsida                Facebook


Bingebogården

Gårdsbutik med lammskinn, kött från gårdens djur; Linderödsgris, lamm och nötkött. I våra sociala medier finns uppdateringar av våra aktuella produkter.

Facebook


Björkmans potatis

En liten gårdsbutik med egen producerad potatis.

Instagram


Borggårdens design och trädgårdsbutik

Blom- och grönsaksodling; ringblommor, rotsaker, kålväxter, sockerärtor, sallat, gurka, tomater, örter mm. Vi säljer på gården och på Bondens marknad i Umeå.

Hemsida                 Facebook


Breviksgården

Familjeföretag i skogen sedan 2005, med fiskförädling, hembageri, biodling samt sylt- och kolakokning. Egen gårdsbutik där dessa varor säljs. Fikaservering på gång. Följ Breviksgården på Instagram och Facebook för senaste nytt. Genuint mathantverk.

Hemsida                 Facebook


Caserum

Unika ostar tillverkad av obehandlad komjölk utan tillsatser. Våra ostar är lagrad, pressad semihårda/hårda delikatesser och krämig Brietta ost av vitmögel.

Hemsida                 Facebook


Danielssons Ko & Co

Gårdsbutik med försäljning av gårdens KRAV-kött samt charkuterier, även försäljning av andra lokala livsmedel. Café. Öppettider se Facebook och hemsida.

Hemsida                 Facebook


Ekoranchen

Gårdsbutik med försäljning av eget nötkött som är uppfött, slaktat och styckat på gårdens KRAV-Certifierat slakteri/styckeri. Erbjuder produkter av högsta kvalitet.

Hemsida                Facebook


Familjen Hansen Charkuteri

Vi har en liten gårdsbutik hos oss i Stöcksjö där du hittar våra goda charkuterier tillsammans med lite grilltillbehör, kryddor och annat smått och gott. Öppet måndag–fredag 08.00–15.00. Varmt välkomna!

Hemsida                 Facebook


Fjälldricka

Av lokala råvaror producerar vi främst bär och svampprodukter. Vi är extra stolta över vår Kråkbärsdricka.

Facebook


Gamla salteriet

Kustnära och traditionellt fiske med gamla anor. Fiskförädling av egna fångster och gårdsbutik. Allt på traditionellt och hantverksmässigt vis. På hemsidan listas sortiment, öppettider och aktiviteter.

Hemsida                 Facebook


Gårdsbryggeriet

Ett familjeägt och småskaligt bryggeri i Barsele, med fokus på hantverksmässiga produkter med lokal anknytning. Vi säljer lättöl på gården och visar gärna runt i bryggeriet. På hemsidan finns vilka systembolag och restauranger som säljer vår starköl.

Hemsida                 Facebook

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.