MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Livsmedel

Både du och den miljö som du bor i tjänar på att du äter färsk och närproducerad mat som inte fraktats över halva jordklotet.

Illustration av hyllmärkning i butik med kundvagn i förgrunden.

Märkning av livsmedel

I Sverige finns tydliga regler för hur livsmedel ska märkas. Syftet med reglerna är att garantera konsumenternas säkerhet och se till att ingen blir lurad av hur ett livsmedel presenteras.  På livsmedelsverkets webbplats får du vet vilka regler som gäller och hur de ska användas.

Andra märkningar - för dig som vill välja medvetet

Under senare år har det tillkommit olika märkningar och certifieringar på livsmedel som markerar om produkterna är ekologiska, om de är framtagna med schyssta arbetsförhållanden, om maten är hälsosam, matens geografiska ursprung och så vidare. Webbplatsen verksamt.se har samlat information om olika märkningar.

Landskapsmodellen

Elin Ryström, jordbrukare och mjölkbonde vid Lovö Prästgård i Stockholms län, berättar i filmen om att det vi lägger på tallriken formar landskapet där vi bor. Vad ligger på din tallrik som påverkat landskapet där du bor?

Skärm-avbild från filmen Landskapsmodellen
Spela videoklipp
Illustration av tallrik med råvaror från Västerbotten omgärdad av glas och bestick.

Komponera din egen Västerbottenstallrik

Tallriksmodellen visar på ett enkelt sätt hur man komponerar en hälsosam måltid. Den visar proportioner mellan de tre delarna på tallriken. Modellen säger ingenting om hur mycket som är lagom att äta, det avgör hunger och energibehov.

Dina matvanor påverkar din hälsa på många olika sätt och vad du väljer att äta kan göra väldigt stor skillnad för din hälsa och öka ditt välmående.

På kort sikt påverkar dina matvanor faktorer som till exempel ditt humör, förmågan att koncentrera dig och din fysiska prestationsförmåga. På lång sikt påverkar matvanor risken för en mängd olika sjukdomar såsom högt blodtryck, hjärtkärlsjukdom, diabetes och cancer. Det betyder att du har möjlighet att förebygga sjukdom genom att äta bra.

Mat kan också fungera som del i en medicinsk behandling som till exempel vid diabetes, mag-tarmsjukdomar, fetma och vid förhöjda blodfetter. Läs mer på 1177 Region Västerbotten.

Mums-mat med lokala råvaror!

I Västerbottenstallriken hittar du inspirerande recept till välsmakande, hälsosamma måltider med råvaror från Västerbotten. Både din hälsa och Västerbotten vinner på att du äter färska och närproducerade livsmedel som inte fraktats över jordklotet. Recepten är framtagna av studenter vid gastronomiprogrammet vid Umeå universitet.

Säsongsguide för Västerbotten

I den här guiden kan du läsa vilka råvaror som är i säsong när. Utgångspunkten för säsongsguiden är när produkterna kan skördas eller fångas.

Folder Västerbottenstallriken - mat som gör gott både för din hälsa och ditt län