MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Inspiration och motivation

Syftet med projektet var att inspirera småskaliga livsmedelsföretag i Västerbotten om hur de på olika sätt kan utveckla eller diversifiera den egna verksamheten. Nedan finns några axplock från projektet.

Skylt för Lokal Mat Västerbotten vid hylla i butik

Skylta med lokal mat

Intresset kring hur och var vår mat producerats växer bland konsumenter. Märkningen ”Lokal mat Västerbotten” guidar effektivt besökaren till lokalproducerade alternativ via butiksskyltning eller i restaurangmenyn.

Här kan du ladda ner Lokal Mat-logotypen för användning i digitalt och tryckt format, för att guida kunderna till mat producerad i Västerbotten.

Exempel på användningsområden och riktlinjer för hur logotypen ska placeras finns beskriven i vår Skyltguide nedan.

Vänd dig gärna till ditt lokala tryckeri för produktion av skyltar, affischer, etc. Berätta för dem var skylten ska användas, att den ska vara avtorkningsbar, om det ska vara tryck på bägge sidor och om du vill ha frästa hål för upphängning.

Undrar du över något? Hör av dig till matkompassen@lansstyrelsen.se.

Inspiration för dig som producent

Skärm-avbild på Camilla Jonsson från filmen om Matverket
Spela videoklipp

Butikskedja med lokal mat i fokus

Att använda sig av flera försäljningskanaler är viktigt för att nå ut. Camilla Jonsson, som driver Järvtjärns utegrisar, satsar på sitt affärskoncept Matverket, som idag har tre butiker i länet. Det senaste tillskottet i centrala Skellefteå.  

Efterlängtad saluhall i Vännäs

I trakterna runt Vännäs finns många matproducenter. Men hur skulle maten nå kunderna på bästa sätt? Lösningen blev en föreningsdriven saluhall som idag även fungerar som en mötesplats.

Eget gårdsslakteri på ranchen

För ägarna till Ekoranchen i Gullmark kändes det inte bra att skicka i väg korna långa sträckor till slakt. Lösningen blev att bygga ett eget gårdsslakteri. Vill du också bygga eget slakteri? Här får du några tips på vägen!

Mitt smör smakar mer än storproducenternas

Ida Oderstål och hennes familj är typiska inlandsentreprenörer. De driver gårdsbutik, bed & breakfast, maskinentreprenad och röjer snö. Men det är Idas mejeri och hennes populära smör som satt Malgomaj på matkartan. 

Man måste sluta skämmas för att ta betalt

På Landsberga gård driver familjen Sandqvist jordbruk med egen kvarn, äggproduktion och gårdsbutik. Samarbete och nätverkande med andra lokala matproducenter är viktigt – tillsammans med förmågan att sätta rätt pris.

Thomas välkomnar både nördar och utlandsturister

Fjärdhundraland, ett besöksområde i Uppland som siktar på att få fler utlandsturister på besök. Thomas Björk, föreningens ordförande, berättar om hur sund konkurrens visats sig vara en framgångsfaktor. 

Johanna är succémejerista på nätet

Hennes familj har ystat hälsingeostkaka i tre generationer. Men Johanna Hildingsson använder moderna metoder för framgång och hennes video på hur hon skär ostmassa har över en miljon visningar på sociala medier.

Viltkött - en klimatsmart och outnyttjad resurs

Mer vilt på matbordet – det är regeringens målsättning. I  Fjärdhundraland har Lotta Hermansson öppnat en vilthanteringanläggning som ska se till att vildsvin blir vardagsmat på både privata och offentliga tallrikar.

Nytt poddavsnitt

I fjärde avsnittet av Matkompassens podd berättar masterstudenten Hanna Sandvik och Björn Norén, biträdande studierektor vid Institutionen för kost- och måltidsvetenskap, om utmaningar och möjligheter med snabbmat gjord på lokalt producerade råvaror.  

Studenternas arbete är en delaktivitet i samarbetsprojektet ”Ät hela Västerbotten” som finansieras av Landsbygdsprogrammet.