Producent

 Här samlar vi tips och inspiration om hur du kan utveckla ditt företag och öka tillgängligheten till dina produkter.

Registrera dig så syns du!

Du som är producent kan registrera din verksamhet och komma med på vår tjänst Hitta lokal mat. Besökaren kan söka och filtrera efter produktkategorier.

Skylta med lokal mat

I skyltguiden får du tips om hur du kan skylta i din affär eller restaurang med vippa och skylt. Prata med ditt lokala tryckeri så hjälper de säkert till med tryck av skyltarna.

Aktuella aktiviteter

Intresserad av digitala och fysiska möten? Här hittar du aktiviteter som arrangeras av Länsstyrelsen Västerbotten. Håll även utkik på sidan www.vasterbottensmat.se 

Matkompassens podd!

Tidningen Norrbruk

Norrbruk är en gratistidning som vill informera och inspirera för att främja landsbygdsutveckling, lönsammare lantbruk, bättre miljö och djurhälsa samt ett rikare odlingslandskap. 

Fler spännande samtal!

I Lantbrukspodden får du lyssna till intervjuer med spännande personer inom de gröna näringarna och diskussioner kring aktuella ämnen. Du kan lyssna även från traktorhytten!

Inspiration för dig som producent

Eget gårdsslakteri gav ny skjuts till ranchen

För ägarna till Ekoranchen i Gullmark kändes det inte bra att skicka i väg korna långa sträckor till slakt. Lösningen blev att bygga ett eget gårdsslakteri. Det gjorde dessutom att lönsamheten ökade. Vill du också bygga eget slakteri? Här får du de tips du behöver!

Man måste sluta skämmas för att ta betalt

I trakterna runt Vännäs finns många livsmedelsproducenter. Men hur skulle maten nå kunderna på bästa sätt? Lösningen blev en föreningsdriven saluhall som inte bara säljer lokala varor, utan också fungerar som en social mötesplats.

Bra att veta

Hur fungerar den offentliga kontrollen?

Den som är primärproducent av livsmedel har många regler att hålla rätt på. Samtidigt så är säkerheten viktig för konsumenten som äter maten. Men hur fungerar då den offentliga kontrollen av primärproducenters verksamhet? Länsveterinär Annelie Grip Hansson på Länsstyrelsen Västerbotten reder ut begreppen.

Nybygge eller matodling?

Det finns ett nationellt beslut om att Sverige ska producera mer mat, men då behövs också mark för detta. Avvägningarna mot övrig samhällsutveckling kan vara svåra för kommunerna. Men nu finns hjälp att få. Länsstyrelsen Västerbotten har gett ut en ny vägledning om Jordbruksmark i fysisk planering.

Att vara producent

Här har vi samlat information som kan vara bra att känna till för dig är producent i Västerbotten. Allt från att starta och registrera företag, till information om jordbruksforskning i norra Sverige.

Det finns ett växande intresse för odling samtidigt som åkermark växer igen i länet. Det finns även betesdjur som skulle kunna beta större arealer och hålla våra artrika marker öppna. Länsstyrelsen Västerbotten förmedlar kontakten mellan markägare och dig som önskar mark för bete eller odling.

Anmäl intresse här.

Du som är primärproducent och producerar livsmedel på gårdsnivå ska registrera din anläggning hos Länsstyrelsen. Det gäller till exempel produktion av kött, mjölk, spannmål och ägg men även jakt, fiske, biodling och insamling av bär och svamp. Om du endast odlar vegetabilier eller föder upp djur för eget bruk behöver din anläggning inte registreras.

Registrera livsmedelsproduktion här.

Länsstyrelsen, Livsmedelsverket och kommunerna delar på ansvaret för livsmedelskontrollen. På regional nivå har Länsstyrelsen ett ansvar att stödja och kontrollera kommunernas arbete med livsmedelskontroll.

Läs mer om livsmedelskontroll.

Myndigheter, kommuner, regioner, företag samt föreningar och andra organisationer kan söka stöd hos Länsstyrelsen för olika typer av investeringar som utvecklar landsbygden.

Läs mer om landsbygdsprogrammet.

Livsmedelsverket har samlat bra och viktig information som vänder sig till dig som vill starta eller driver ett mindre livsmedelsföretag. Oavsett om du planerar att starta ett slakteri, kafé eller önskar exportera dina livsmedelsprodukter finns information att hämta hos Livsmedelsverket.

Läs om att starta och utveckla företag.

Norra Sverige är ett av de nordligaste områden i världen där jordbruk bedrivs. Detta ger unika förutsättningar för produktion av livsmedel. Regional jordbruksforskning för norra Sverige är ett forsknings- och utvecklingsprogramprogram, som ska stötta jordbruk speciellt anpassat för de norrländska förutsättningarna. 

Läs mer på SLU:s hemsida

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.