Skolmaterial

MatValet – ett nytt digitalt skolprogram

MatValet är ett kostnadsfritt och flexibelt utbildningsmaterial för högstadiet i Västerbotten. Pedagoger kan arbeta tematiskt med MatValet på hela skolan eller med enstaka fristående lektioner. 

Mer om hur du som pedagog kan jobba med MatValet hittar du här. Kopplingar till LGR hittar du här.

MatValet har producerats inom ramen för projektet Fler unga till branschen med LRF Västerbotten, Exploratoriet Science Center, Universitets och högskolerådets verksamhet Den globala skolan och har delfinansierats av Kungliga Skogliga Lantbruksakademin samt lokala företag inom branschen. Länsstyrelsen Västerbotten projektägare.

Spelar det någon roll vart maten kommer ifrån?

I den här filmen får du veta mer om nyttan med lokal livsmedelsproduktion. I filmen får du träffa elever och lärare från Forslunda gymnasiet och Dragonskolan i Västerbotten. Blir du intresserad av bli en matproducent tag kontakt med Forslunda gymnasiet i Västerbotten.

 Filmen är producerad av Länsstyrelsen Västerbotten inom ramen för Matkompassen.

Ditt val påverkar!

Vid en kris eller en långdragen konflikt blir det väldigt tydligt att maten faktiskt produceras någonstans. Livsmedelsberedskap handlar om att vi ska klara matförsörjningen i samhället för mer långvariga störningar i samhället. Vad du väljer att lägga på din tallrik i din vardag påverkar vad som hamnar där när landets gränser stängs. Hur ser din tacos ut när kriget eller krisen kommer? Se filmen och fundera vad du idag väljer för råvaror till din tacos.

 Filmen är producerad av Länsstyrelsen Västerbotten 

Bonden i skolan

LRFs digitala läromedel  Bonden i skolan är ett digitalt läromedel där elever på ett enkelt och roligt sätt får lära sig var maten på våra tallrikar kommer ifrån och hur det hållbara svenska jord- och skogsbruket fungerar idag. Materialet är faktagranskat av experter från både Jordbruksverket och Lantbrukarnas Riksförbund. Passar från barn i förskoleklass till och med årskurs 6.

Jobba med Bonden i skolan Information till pedagoger.

Läs mer om lektionsmaterialet Lektioner – Bonden i skola.

Maträtt

MatRätt är ett läromedel för elever i årskurs 6 upp till gymnasiet som Jordbruksverket har tagit fram tillsammans med Lantbrukarnas riksförbund LRF, och som är fritt att använda. MatRätt handlar om hur maten produceras och hur val vi gör i butiken kan påverka miljömässig hållbarhet. Det handlar även om allt som jordbruket bidrar med utöver själva maten. 

 Lektionsmaterialet MatRätt

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.