Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Matkompassen

–  mer mat från Västerbotten

Skolmaterial

Maten på faten - spelar det någon roll var den kommer ifrån

Att prata om och äta lokalproducerad mat under en dag i skolan hoppas projektet Matkompassen – mer mat från Västerbotten ska bidra till en ökad medvetenhet hos länets högstadielever kring matens ursprung men även att medvetna matval inte bara påverkar den egna hälsan utan även andra arter och vår planet. Vi vet idag att matens ursprung har betydelse för det öppna landskapet och den biologiska mångfalden. 

Vår förhoppning är att detta arrangemang även ska väcka ett intresse hos länets högstadieelever att i framtiden arbeta med matproduktion i Västerbotten.

Under 2020 genomförs arrangemanget Lokal mat i skolan i Västerbotten både under vecka 17 och vecka 38. Högstadieelever serveras en lunch med lokala livsmedelsprodukter och får även möjlighet att tillsammans med pedagoger diskutera bland annat matens ursprung. Till stöd har de filmen Maten på faten – spelar det någon roll vart maten kommer ifrån? samt en utarbetad lärarhandledning.  

Lärarhandledning Maten på faten PDF

Stort tack till elever och lärare på Dragonskolan och Forslunda gymnasiet i Umeå som medverkat i filmen.

LRF tipsar!

Besöksgårdar i Västerbotten , LRF 

Har du frågor och funderingar eller vill besöka en gård kontakta Annika Häggmark  LRF Västerbotten

Aktiviteter för konsumenter, skola och allmänhet i Västerbotten. LRF

Bonden i skolan, fakta, filmer, quiz och färdiga lektionsupplägg. Allt kostnadsfritt. 

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.