Inspiration för dig som producent

Butikskedja med lokal mat i fokus

Att använda sig av flera försäljningskanaler är viktigt för att nå ut. Camilla Jonsson, som driver Järvtjärns utegrisar, satsar på sitt affärskoncept Matverket, som idag har tre butiker i länet. Det senaste tillskottet i centrala Skellefteå.  

Efterlängtad saluhall i Vännäs

I trakterna runt Vännäs finns många matproducenter. Men hur skulle maten nå kunderna på bästa sätt? Lösningen blev en föreningsdriven saluhall som idag även fungerar som en mötesplats.

Eget gårdsslakteri på ranchen

För ägarna till Ekoranchen i Gullmark kändes det inte bra att skicka i väg korna långa sträckor till slakt. Lösningen blev att bygga ett eget gårdsslakteri. Vill du också bygga eget slakteri? Här får du några tips på vägen!

Nytt poddavsnitt - sälja lokal mat

I tredje delen av Matkompassens podd möter vi Anki Berg, projektledare för Matsam, som arbetar för mer lokalproducerad mat i affärerna. Hur kan butiker och matproducenter jobba bäst ihop och vad frågar kunderna efter? Det får du veta i podden

Mitt smör smakar mer än storproducenternas

Ida Oderstål och hennes familj är typiska inlandsentreprenörer. De driver gårdsbutik, bed & breakfast, maskinentreprenad och röjer snö. Men det är Idas mejeri och hennes populära smör som satt Malgomaj på matkartan. 

Man måste sluta skämmas för att ta betalt

På Landsberga gård driver familjen Sandqvist jordbruk med egen kvarn, äggproduktion och gårdsbutik. Samarbete och nätverkande med andra lokala matproducenter är viktigt – tillsammans med förmågan att sätta rätt pris.

Thomas välkomnar både nördar och utlandsturister

Fjärdhundraland, ett besöksområde i Uppland som siktar på att få fler utlandsturister på besök. Thomas Björk, föreningens ordförande, berättar om hur sund konkurrens visats sig vara en framgångsfaktor. 

Johanna är succémejerista på nätet

Hennes familj har ystat hälsingeostkaka i tre generationer. Men Johanna Hildingsson använder moderna metoder för framgång och hennes video på hur hon skär ostmassa har över en miljon visningar på sociala medier.

Materialet på denna sida har producerats inom ramen för projektet, Matkompassen Inspiration och Motivation, som finansierats av Landsbygdsprogrammet.

EU logotype

Viltkött - en klimatsmart och outnyttjad resurs

Mer vilt på matbordet – det är regeringens målsättning. I  Fjärdhundraland har Lotta Hermansson öppnat en vilthanteringanläggning som ska se till att vildsvin blir vardagsmat på både privata och offentliga tallrikar.

Den här webbplatsen använder kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. En del av dessa kakor är tredjepartskakor. Genom att använda vår webbplats accepterar du att kakor används. Läs mer om kakor och hur du kan stänga av dem.