MATKOMPASSEN

VAL FÖR ETT HÅLLBART LÄN

Butikskedja med lokal mat i fokus

Skärm-avbild på Camilla Jonsson från filmen om Matverket
Spela videoklipp

Camilla Jonsson, ägare av Järvtjärns utegrisar, satsar för fullt på sitt affärskoncept Matverket. En butikskedja som idag finns på tre platser i Västerbotten. Det senaste tillskottet i en affär i centrala Skellefteå. I filmen får ni följa med på en resa från gården till staden och inspireras av hur du som matproducent kan skapa mervärden både för företaget och för kunden.

Idag finns det olika möjligheter för livsmedelsproducenter att sälja sina produkter. Både direkt till konsumenter eller som leverantör till lokala dagligvarubutiker, kaféer och restauranger. Vilken försäljningskanal som livsmedelsproducenten väljer beror lite på hur företaget vill utveckla sitt företag, vad som känns praktiskt men också utifrån vilken upplevelse som företaget vill ge kunden och sist men inte minst vad som är mest lönsamt.

Grundprincipen är att verksamheter som säljer direkt till slutkonsument eller transporterar livsmedel ska vara registrerade hos kommunen, men det finns några undantag. Du vet väl också om att e-handel med livsmedel ska registreras som livsmedelsföretag precis som en butik eller en restaurang?

Camillas tips!

  • Jobba på din story, vad är det som driver dig? Hur har produkten kommit till, är platsen/historien förankrad i det du säljer? Det gör din produkt unik och det kan ingen kopiera eller ta ifrån dig.

  • Välj vilka som är din målgrupp. 

  • Var stolt över vad du producerar och våga ta betalt. Sätt av tid för att räkna ut vad allting kostar, kom ihåg att du även ska ha betalt för din egen tid.

  • Utveckla ditt varumärke – lägg pengar på logotype, färg, typsnitt, företagets manual. Det ger en bra och trovärdig grund.

  • Sist men inte minst glöm inte tid för familjen.

Försäljning av gårdsprodukter

Ta kontakt med din hemkommun när du vill starta en gårdsbutik. Berätta om vad du tänkt göra, din verksamhet och hur mycket du tänkt sälja och hur ofta du kommer ha öppet.

Läs även på Livsmedelverkets hemsida Starta företag.

På Sparbankens hemsida kan du få ytterligare tips på hur du kan tänka för att lyckas

Försäljning av gårdsprodukter – så kan du få det att lyckas.

Om Matverket

Arbetar i företaget: 3

Matverket finns i: Skellefteå och Norsjö kommun, Västerbotten

Startade: År 2020

Inspiration för dig som producent

Anki Berg

Matkompassens podd

I tredje delen av Matkompassens podd möter vi Anki Berg, projektledare för Matsam, som arbetar för mer lokalproducerad mat i affärerna. Hur kan butiker och matproducenter jobba bäst ihop och vad frågar kunderna efter? Det får du veta i podden.

Efterlängtad saluhall blev besöksmål

I trakterna runt Vännäs finns många livsmedelsproducenter. Men hur skulle maten nå kunderna på bästa sätt? Lösningen blev en föreningsdriven saluhall som inte bara säljer lokala varor, utan också fungerar som en social träffpunkt.