”Man måste sluta skämmas för att ta betalt”

Landsberga gård

På Landsberga gård utanför Enköping driver familjen Sandqvist jordbruk med egen kvarn, äggproduktion och gårdsbutik. Men trots gårdens storlek är samarbete och nätverkande med andra lokala matproducenter viktigt – tillsammans med förmågan att sätta rätt pris på vad de själva producerar.

Från höjden där Landsberga gård ligger kan man blicka ut långt över de uppländska slätterna. Mil efter mil av bördig jord med vete- och rapsfält och betande djur. Inne i gårdsbutiken har kunderna börjat trängas för att handla eller äta en av gårdens populära äggsmörgåsar. Det här är historisk mark. Landsberga är en gammal kungsgård som på 1300-talet ägdes av Heliga Birgittas bror, och som sedan ägts av både adel, kyrka och stat.

Idag ägs och förvaltas gården av Statens Fastighetsverk, men den drivs av Per Sandqvist och hans familj. Pers farfars föräldrar kom till Landsberga 1888 som arrendatorer och satte fart på jordbruket med odling och djurhållning. Mjölkkor fanns på gården ända fram till 2001, men nu är spannmålen i fokus. Här odlas oljeväxter som raps, men framför allt vete som mals och packas i den egna gårdskvarnen – Upplands enda kvarn i bruk.

Gårdens affärsverksamhet är diversifierad. Det gäller att sprida riskerna, som Per Sandqvist uttrycker det. På senare år har kafé, gårdsbutik och äggproduktion tillkommit.

– Efter att vi slutat med mjölkkor kom jag i kontakt med en hönsägare i Östergötland. Jag insåg då att jag enkelt kunde använda ytor och lokaler till värphöns, så vi började bygga om ladugården till hönshus, berättar Per Sandqvist över en kopp kaffe inne på gårdsbutiken.

"Show room med morgonvärpta ägg"

När det första hönshuset stod färdigt och hönsen var installerade vidtog arbetet med att få snurr på äggförsäljningen. Det började i liten skala.

– När vi började sälja ägg fanns inte gårdsbutiken. Vi fick då rådet att sätta upp ett ”showroom”, där det fanns kartor med morgonvärpta ägg att köpa. Kunderna kom – men de ställde samma fråga hela tiden: ”Får hönsen verkligen gå ute?” Den grejen var uppenbart viktig för kunderna.

Det var under perioden med äggboden som Per Sandqvist insåg att det fanns potential för butik och servering.

– Det kom folk från Uppsala och Järfälla och köpte tre kartor på raken. Då plötsligt klickade det till i huvudet, att om folk kunde åka från olika städer bara för att köpa ägg, så kunde de väl köpa något mer också.

Ägg i butik

2018 skulle komma att bli ett händelserikt år med både sorg och glädje för Landsberga gård. Gårdsbutiken och kaféet öppnade – men hönshuset brann ner. Det har tagit sin tid att bygga upp en ny anläggning, men i sommar står två nya hönshus för sammanlagt 45 000 höns klara. Anläggningen är byggd för att hönsen ska vara frigående och kunna gå utomhus hela året – vilket alltså är helt i linje med kundernas önskemål om fria och sprättiga hönor. 

Ägg har onekligen sin särskilda lockelse. I gårdsbutiken tar äggkartorna en stolt plats direkt vid ingången. Dessutom väljer många kafékunder att äta gårdens ”lokalt världsberömda” äggmacka. Under 2021 såldes inte mindre än 7850 smörgåsar.

I övrigt satsar butiken på att sälja i huvudsak produkter från en mängd småskaliga producenter i området – allt från grönsaker och sylt till kyckling och annat kött. 

– Uppland har inga signaturrätter, eller någon särskild matvara som kännemärke. Vi tänkte att det här kunde vara ett centrum för att främja uppländsk matkultur, där vi erbjuder kunden att köpa mat som åtminstone är producerad i Uppland, säger Per Sandqvist.

"Satsade på fria och sprättiga höns"

Höns
Fotograf Per Sandqvist

Landsberga gård är medlem i Fjärdhundraland ekonomisk förening. Trots sin storlek och att de klarar sig på egen hand väljer de ändå samverkan. Varför det?

 För att komma åt ett butikssortiment som är från trakten. Det blir en winwin-situation för alla. För en liten producent från Fjärdhundraland har det varit vanligast att sälja via REKO-ringen, men det är
ju jobbigt – man måste både hinna producera och fara runt och sälja.

I början var dock de lokala producenterna tveksamma till att sälja sina varor via en gårdsbutik. Skulle detta verkligen ge vinst?

– När de har fått se vilka volymer som vi säljer blir det ett annat ljud i skällan. Butiksförsäljningen medför ju dessutom att de inte behöver åka runt på marknader, säger Per Sandqvist och fortsätter:

 – Men jag har aldrig upplevt någon jantelag i Fjärdhundraland. Det har varit väldigt befriande. De andra medlemmarna kan tåla oss som har en lite större skala, och vi kan hjälpa de mindre. Vi har till exempel en kvinna som säljer örtsalt. Vi har inga större vinstmarginaler på de påsarna, men det är ändå så roligt att sälja åt henne.

"Jag har aldrig upplevt någon jantelag i Fjärdhundraland. Det har varit väldigt befriande."

Ägare Landsbergagård

Landsberga gård säljer även det egenproducerade mjölet och äggen till butiker inom en radie på tio mil. Gården har tillsammans med andra producenter fått till ett gott samarbete med ICA, som aktivt sökt efter lokala leverantörer. Butikskedjan har skapat en särskild ordersajt på webben, där de enskilda butikerna lägger sina ordrar till producenterna 

Av alla erfarenheter som du gjort – vilken vill du särskilt dela med dig av?

– Min rekommendation är att sluta skämmas för att ta betalt! När vi öppnade 2018 var vi för billiga på precis allting. Men efter att ha varit uppe i Bruksvallarna och sett priserna där, var det ju bara att åka hem och justera. Vi plockade ut våra 25 mest sålda artiklar och lade in dem i en excelfil, och sedan modellerade vi om priserna. Bara genom att göra det tjänade vi direkt en kvarts miljon kronor, trots att det inte var stora prishöjningar, säger Per Sandqvist och tillägger med ett leende:

– När försäljningen sjunker, då vet man att man nått gränsen. Då får man backa lite. 

Tips från Per Sandqvist

  • Ett aktivt nätverkande med andra företagare är viktigt. Gemensamma aktiviteter som loppisrundor och konstrundor drar mycket folk.
  • Jämför din prissättning med andra som har liknande företag, så att du inte har för låga priser.
  • Presentera gärna något nytt varje år. Man kanske inte blir rik på att börja sälja kulglass utöver det man vanligen säljer, men kunderna gillar nyheter.

Mobilapp samlar spännande historier om platser

Vill du veta mer om en plats eller ett utflyktsmål? Eller driver du verksamhet på ett spännande ställe som du vill att andra lättare ska hitta till? På senare tid har det kommit allt fler digitala plattformar, där ljudberättelser är kopplade till platser. Per Sandqvist på Landsberga gård i Uppland använder sig av en sådan app för att gästerna lättare ska hitta till hans kafé och gårdsbutik, och även få veta mer om gårdens rika historia.

Fakta om företaget

Företagsnamn: Landsberga gård

Arbetar i företaget: 8

Verksam i: Biskopskulla Landsberga, Örsundsbro, Uppland

Produktion: Odlar spannmål, äggproduktion, maskin entreprenad samt  konsumentförpackar och försäljer ägg och mjöl av egenmald spannmål i egen gårdsbutik.

Inspiration för dig som producent

Vi vill vara en destination för utlandsturister

Fjärdhundraland i Uppland är ett område präglat av svensk historia. Ändå fanns här för tio år sedan knappt någon besöksnäring. Så är det inte längre, tack vare en förenings idoga arbete, och idag siktar de på att locka besökare från hela världen. Ordförande Thomas Björk berättar om framgången bakom Fjärdhundraland. 

Viltkött - en klimatsmart och outnyttjad resurs

Mer vilt på matbordet – det är regeringens målsättning. Det så kallade Vildsvinspaketet ska särskilt främja konsumtionen av vildsvinskött. I Fjärdhundraland har Lotta Hermansson öppnat en vilthanteringanläggning som ska se till att vildsvin blir vardagsmat på både privata och offentliga tallrikar.